Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Olt3aNu

[Mit] PAPA IOAN – PRIMUL PAPA FEMEIE

Recommended Posts

Acest mit particular are de-a face cu o tanara femeie imbracata ca preot ce a mers la Roma pentru studii. Apoi a devenit, astfel deghizata, primul Papa care era femeie. In plus, a mai si dat nastere unui copil in timp ce mergea intr-o procesiune papala. Iar lumea de fata a ucis-o cu pietre.

Va spun, imaginatia merge atat de departe. De fapt, nu a existat niciodata un “Papa Ioan”. Mitul se pare ca isi are originea in jurul secolului al XIII-lea.

Atunci, in scrierile lui Martin din Opava (Martin Polonus), un cronicar polonez, apare un Ioan plasat in papalitatea secolului al IX-lea. Insa, in literatura catolica, nici macar dusmanii bisericii catolice nu amintesc in acele vremuri de asa ceva. Photius, spre exemplu. Nu exista nicio mentiune in privinta unei Papa care a fost femeie.

Astfel, intre Leo IV si Benedict III, acolo unde Martinus Polonius o aseaza ca Papa, nu isi poate gasi locul. Si asta deoarece Leo IV a murit la 17 iulie 855 si imediat dupa moartea lui, Benedict II a fost ales de cleric si poporul Romei. Dar, in privinta traditiei unui antipapa, in persoana decedatului Cardinal Anastasius, nu a fost consacrat pana la 29 septembrie. Exista si monezi care poarta imaginea lui Benedict II si a imparatului Lothair, care a murit pe 28 septembrie 855. Asadar, Benedict a fost recunoscut Papa inaintea acestei date.

Recenta dezbatere si reinviere a acestui mit se datoreaza in special rezultatelor anti-catolice, miscarilor feministe si multor altor creduli care au impresia ca la tot pasul exista conspiratii papale sau masonice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...