Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Olt3aNu

[Mit] ABNER DOUBLEDAY A INVENTAT BASEBALL-UL?

Recommended Posts

Incepem cu americanii. Oricum aveam ciuda pe Trump. Acest mit comun din baseball il crediteaza pe mister Doubleday, adica Zi Dubla pe romaneste, cu inventarea acestui sport practicat in special in State. Se crede ca sportul s-a inventat in New York in 1839. In 1905, un comitet a fost numit pentru a investiga originile jocului si a ajuns la o concluzie.

Concluzia a fost ca prima evidenta “istorica” a unui astfel de joc ii apartinea sus-numitului Abner Doubleday din Cooperstown, New York. Asadar, maretia omului era asigurata. Iar locul lui in istorie la mare stima si considerare. Toti oamenii si fanii devotati baseball-ului trebuiau sa ii ridice altar.

Acest ofiter de cariera a fost creditat peste noapte cu inventarea unuia dintre cele mai interesante jocuri din lume. Ei bine, se pare ca investigatia sau comitetul isi bazase concluzia pe marturia unui singur om. Si tipul nu era deloc credibil. Seamana foarte mult cu ce se intampla in politica romaneasca.

Jeff Idelson din Baseball Hall of Fame a spus ca baseball-ul nu a fost inventat intr-un loc anume. Cel putin istoric. Primele insemnari, sau primele reguli scrise, apar la Alexander Joy Cartwright pentru clubul de baseball din Knickerbockers. In iunie 1953 Congresul si-a recunoscut boacana si l-a creditat corect pe Cartwright pentru inventia jocului modern de baseball.

Dar ghici ce, cultural vorbind, daca intrebi americanul de rand, iti va spune ca tot nea Doubleday a inventat jocul. Daca nu o lasi mai moale s-ar putea chiar sa te faca sa-ti regreti cuvintele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...