Jump to content

.ƓσらѕƐη.

Supervisors
 • Content Count

  110
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

.ƓσらѕƐη. last won the day on March 26

.ƓσらѕƐη. had the most liked content!

Community Reputation

5 Begginer

1 Follower

About .ƓσらѕƐη.

 • Rank
  → мαи ωιтн ναłυє ←

Recent Profile Visitors

487 profile views
 1. Ştiaţi că… Stadionul Wembley din Londra a găzduit şapte finale ale celei mai importante competiţii continentale intercluburi? Noul stadion Wembley din Londra este, după Camp Nou din Barcelona, al doilea cel mai mare stadion al Europei precum şi gazda echipei naţionale a Angliei. Vchiul stadion cu acelasi nume a fost construit în anul 1923 pentru British Empire Exhibition din anul 1924 şi a fost gazda multor meciuri memorabile, fiind considerat “casa fotbalului” mondial. Stadionul Wembley se redeschide în mod oficial pe data de 19 mai 2007, găzduind finala FA Cup dintre Chelsea şi Manchester United. Cea mai importantă caracateristică a arenei este arcada înaltă de 133 de metri care, împreună cu întinderea de 315 metri, este cea mai lungă structură de acoperis din lume. Acoperişul retractabil este înalt de 52 de metri şi chiar daca nu acoperă în întregime terenul de joc, reuşeşte să ferească de ploaie absolut toate locurile din tribune, Wembley are cel mai mare acoperiş din lume.
 2. Ştiaţi că… Marea Schismă a Creştinismului s-a produs in 1054? Astfel pe plan spiritual ruptura dintre Roma şi Constantinopol s-a produs lent, punctul culminant fiind excomunicarea reciprocă a celor două biserici ce a avut loc în anul 1054, numită şi Marea Schismă. Lumea creştină s-a împărţit şi astfel au luat naştere două Biserici separate: cea Ortodoxă cu centrul la Constantinopol şi cea Romano-Catolică cu centrul la Vatican. Încă de la începuturi, Biserica a acordat un statut special unor episcopi, numiţi patriarhi: episcopul Romei, episcopul Alexandriei şi episcopul Antiohiei. Lor li s-au alăturat episcopul Constantinopolului şi episcopul Ierusalimului, confirmaţi în cadrul Conciliului din Calcedon din anul 451. Constantinopolul a solicitat o poziţie mai înalte în consiliu bazându-se pe argumentul că era “Noua Romă”, pe când, patriarhul Romei considera că el, ca succesor al Sfântului Petru, primul dintre apostoli, trebuia să aibă întâietate. Papa Leon al IX-lea (1049-1054) şi Patriarhul Constantinopolului Mihail I Cerularie (1043-1058) au desăvârşit ruptura definitivă dintre cele două biserici, în urma unor dezacorduri ireconciliabile datorate luptei pentru supremaţie în lumea creştină, precum şi divergenţe teologice.
 3. Ştiaţi că… Leonardo da Vinci a inventat foarfeca? Acesta a fost un pictor, sculptor, arhitect şi om de ştiinţă italian, reprezentând spiritul universalist al Renaşterii şi rămâne unul dintre oamenii cei mai importanţi din acea epocă. Leonardo da Vinci avea dorinţa ambiţioasă de a nu lăsa să-i scape nimic din cele ce se petrec în universul accesibil omului. Astfel el elaborează tot felul de unelte, îndeosebi compasuri bazate pe folosirea paralelogramului articulat, compasuri parabolice, eliptice, proporţionale. Leonardo a debutat ca pictor la numai 14 ani, având un talent deosebit în această artă. Tabloul “Bunavestire”, aflat în colecţia Galeriei Uffizi din Florenţa este o lucrare de început a lui Leonardo, iar în anul 1478 pictează tablourile a două Madone, dintre care una se crede că ar fi “Madonna Benois”, aflată în colecţia muzeuluiu Ermitage din St. Petersburg.
 4. Ştiaţi că… Primul ursuleţ de pluş a fost creat în anul 1903? Această jucărie a fost creată de Morris şi Rose Michtom proprietari ai unui magazin de jucării inovatoare din Brooklyn, New York. În Statele Unite se considera că denumirea ursuleţului de pluş – teddy bear – este în strânsă legătura cu numele preşedintelui Theodore Roosevelt, a cărui porecla era “Teddy”. Rose Michtom a creat un ursuleţ de jucărie şi datorita faptului ca era expus în fereastra magazinului cu denumirea de “Teddy’s Bear” s-a dovedit a avea un succes deosebit la public. În epoca contemporană, ursuleţul de pluş este una din cele mai cumparate jucării.
 5. Ştiaţi că… Primul contraceptiv cunoscut este bãlegarul de crocodil? Astfel din balega de crocodil se prepara un ceai care, dacă era băut după actul sexual, scădea drastic posibilitatea ca o femeie să rămâna însărcinată. Această metodă era folosită de către egipteni în jurul anului 2000 îHr. Un text medical chinez datat in jurul anului 2700 îHr. conţine ceea ce se considera a fi cele mai vechi instructiuni privitoare la controlul naşterilor şi anume o reţetă pentru un agent abortiv. O altă metodă folosită de femeile canadiene pentru a se feri de sarcină era un amestec de vin cu testicule pişate de castor. Romanii au contribuit la dezvoltarea contracepţiei prin folosirea vezicii urinare de capră ca prezervativ, iar în jurul anului 1770, Cassanova popularizează prezervativele pentru controlul infecţiei şi contracepţie.
 6. Ştiaţi că… Palatul Iolani din Honolulu este singurul palat regal din Statele Unite ale Americii? Piatra de temelie a palatului a fost pusă la data de 31 decembrie 1879, cu ocazia zilei de naştere a reginei Kapiolani, soţia regelui Kalakua, care a comandat construcţia. Doi monarhi au guvernat de la Palatul Iolani şi anume regele Kalakaua şi Regina Liliuokalani. După ce monarhia a fost înlocuită în anul 1893, edificiul a fost folosit drept clădire pentru guvernul nou instaurat, fiind considerat patrimoniul statului până în anul 1969. Palatul Iolani a fost construit în trei ani iar restaurarea şi transformarea lui in muzeu a durat nouă ani fiind terminată în anul 1978.
 7. În data de 22 mai 1948 Guvernul Petru Groza îi retrage cetăţenia regelui Mihai I şi altor membri ai familiei regale. La cinci luni după abdicarea forţată a regelui Mihai, Consiliul de Miniştri decide cu o formulare neobişnuită – retragerea naționalităţii romane (în loc de cetăţenie) următoarelor persoane Mihai de Hohenzollern fost rege al Romanei, Elena – mama fostului rege ale Romaniei, Elisabeta de Hohezollern, Ileana de Habsburg şi Nicolae de Hohenzollern. În același timp, toate bunurile familiei regale erau trecute în proprietatea statului român. Mihai se mută împreună cu familia sa într-un sat de lângă Londra la o mică fermă, creşte flori şi legume, apoi găini pentru ouă. În anul 1954 se mută în Elveţia unde lucrează pentru o mică firmă care repară avioane particulare. Treaba regelui Mihai era să le facă probe după ce au fost reparate. În anul 1957 firma are dificultăţi şi este nevoit să plece. Împreună cu doi prieteni un an mai tîrziu, în 1958, înfiinţează o companie de electronice. În anul 1966 compania dă faliment, iar pentru a-şi câştiga existenţa regele Mihai îşi schimbă iar meseria devenind agent de bursă.
 8. Ştiaţi că… Împăratul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic de la Niccea? Sinodul a avut loc în anul 325 şi se pare că au participat peste 300 de episcopi din tot ţinutul creştin, excepţie au făcut de la iudeii creştini şi de la Biserica Mar Thoma. Aici s-a discutat problemele ridicate de Arius din Alexandria care susţinea că Isus din Nazaret nu ar fi fiul lui Dumnezeu născut din veşnicie, ci doar o creatură a Tatălui care în singurătatea lui l-ar fi creat pe Iisus şi l-ar fi înfiat. Din punct de vedere ecumenic “Credo”-ul (Crezul) de la Niceea era contra ereticilor arianişti, iar pentru prima dată la nivelul întregului Imperiu Roman a fost recunoscută Sfinta Trinităţi – Dumnezeu, Isus Christos și Duhul/Spiritul Sfânt – ca piatră de temelie a Orthodoxismului catolic.
 9. Ştiaţi că… Canionul Şapte Scări are o lungime de 160 de metri? Acesta este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munţilor Piatra Mare, în judeţul Braşov. Defileul este format din şapte trepte cu înalţimi între 2.5 şi 15 metri, care dau îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări, afluent de stânga al Şipoaiei, este ridicat. Canionul Şapte Scări are lungimea de 160 metri cu o diferenţă de nivel de 58 de metri şi se află la o altitudine de 948 metri.
 10. Ştiaţi că… Platina a fost descoperită în America? Acest metal nobil a fost descoperit în secolul al XVIII-lea şi face parte din grupa metalelor platinice împreună cu paladiu, unul din cele mai scumpe metale, fiind de aproximativ 1,5 ori mai scump decât aurul. Platina este un metal tranziţional, dur, maleabil, ductil şi prețios, de culoare gri-alb şi rezistent la coroziune, adesea asociat cu unele minereuri de cupru, de argint sau de nichel. Platina este ultimul metal preţios descoperit de către om dar nu şi cel din urmă folosit, mai ales că vechii egipteni şi indienii precolumbieni îşi confecţionau bijuterii din granule de platină îmbinate cu aur.
×
×
 • Create New...